Zvyšuje se kapacita testování na covid. V Klatovech je víc odběrových dnů a vyšetřovat začínají i Rokycany

18. 9. 2020

Z důvodu rostoucí poptávky po testování pacientů na nákazu nemoci covid-19 rozšiřují nemocnice Plzeňského kraje své odběrové kapacity. Odběrové místo v Klatovské nemocnice bude od pondělí nově otevřené každý pracovní den (dosud 2-3x týdně) a dnes ráno se opět po pěti měsících zprovoznilo i odběrové místo v Rokycanské nemocnici. V provozu bude rovněž každý pracovní den. Do středy 30. září ovšem bude testovat jen pacienty indikované krajskou hygienickou stanicí nebo lékaři.

„Od první poloviny září výrazně vzrostla jak potřeba testovat pacienty ze zdravotních důvodů ze strany krajské hygienické stanice, tak i poptávka po vyšetření ze strany samoplátců. Po dohodě s hygieniky i vedením kraje tedy posilujeme odběrové kapacity ve dvou stěžejních lokalitách kraje, tedy na Klatovsku, kam spádově dojíždějí i lidé z Domažlicka, a také na Plzeňsku, kde máme nejlépe situované odběrové místo v Rokycanské nemocnici,“ říká šéf krajských nemocnic Plzeňského kraje Marek Kýhos.

Popis a provoz odběrových míst

Odběrové místo v Klatovech bude nově v provozu od pondělí do pátku od 9 do 12 hodin. V Rokycanech ve stejné dny od 8 do 12 hodin. Celková kapacita obou míst bude nově kolem 800 vyšetřených osob týdně. Dosud byla v Klatovech do 200 lidí týdně. „Pokud by kapacita nestačila, jsme připraveni odběrové časy v obou nemocnicích rozšířit, popřípadě dokážeme v řádech dvou tří dnů od rozhodnutí otevřít odběrová místa v Domažlické nebo i Stodské nemocnici,“ doplnil Marek Kýhos.

Odběrové místo v Klatovech je v provozu téměř bez přestávky od dubna. Testuje samoplátce i pacienty indikované KHS nebo praktickými či ošetřujícími lékaři. V Rokycanech fungovalo odběrové místo od března a bylo prvním v Plzeňském kraji. Provoz ale omezilo už v dubnu, neboť v rokycanském okrese nebyla potřeba tolik testovat. V prvních dnech bude odběrové místo vyhrazené jen pacientům indikovaným ze zdravotních důvodů buď od KHS, nebo praktických lélkařů. Samoplátce začne vyšetřovat až od října.

Do Klatov a později i do Rokycan (po otevření pro samoplátce) se musí zájemci předem objednat přes online rezervační systém. Přesný postup je/bude uveden na webech obou nemocnic. K odběru je nutné přijet autem, přičemž odběr probíhá z okénka vozu. Výsledky vyšetření jsou hotové a předávají se druhý den po odběru.