Řady dárců krve rozšíří po včerejší akci na rokycanském náměstí kolem 30 zájemců. Těšíme se a děkujeme

8. 9. 2021

KRÁTK´´´A INFORMACE, SOUTĚŽNÍ KVÍZ, PODĚKOVÁNÍ

Pokud přijdou na odběr (a my věříme, že přijdou) všichni lidé, kteří včera na rokycanském náměstí projevili zájem stát se dárci krve, zaznamená letos odběrové centrum po dvou letech rekordní počet prvodárců. Vážný zájem o dárcovství krve v Rokycanské nemocnici projevila během akce ZACHRAŇ ŽIVOT téměř třicítka lidí, další tu možnost připustili. Mimo to přišla spousta lidí na preventivní vyšetření tlaku, cukru v krvi nebo si nechat zjistit svoji krevní skupinu. Dětský doprovod buď maloval, nebo si vyplnil vědomostní kvíz o krvi. Všem, kteří se ve stánku transfuzního oddělení zastavili, DĚKUJEME.

„Akce splnila účel. Více než tři stovky lidí přišly na preventivní vyšetření. A několik desítek lidí se přišlo zeptat přímo na dárcovství krve. Někdo ze zvědavosti, ale hodně lidí o tom prý už dříve vážně uvažovalo a přišli se jen zeptat na poslední detaily, které je zajímaly, jako je provoz odběrového centra, zda odebíráme jejich krevní skupinu, zda mohou dávat krev, pokud mají určité zdravotní komplikace, a podobně,“ říká primářka transfuzního oddělení Rokycanské nemocnice Miroslava Padrtová.

Většina zájemců potvrdila, že v nejbližších týdnech skutečně dorazí. Vzhledem k tomu, že nemocnice už letos eviduje přes 60 nových dárců a nejvíce jich začalo chodit 94 v roce 2019, tak by letos tento rekord měl opět padnout. Ale nejde o rekordy. Důležité je, aby nemocnice měla dostatečnou dárcovskou základnu a kromě průběžného zásobení všemi krevními skupinami bylo vždy v záloze i dostatek dárců pro případné mimořádné situace.

„O dárcovství krve jsem uvažovala už od 16 let, ale smí se dávat až od 18. To mi bylo letos, tak jsem se přišla zeptat, co je třeba udělat. Je to vlastně jednoduché. Stačí přijít, udělají mi vstupní vyšetření a mohu hned začít dávat a pomáhat dalším lidem. Tak už se těším,“ uvedla jedna z mladých návštěvnic stánku Natálie. A dalším zájemcem byl například Mihail: „Jsem z Ukrajiny, kde jsem dával krev už docela dlouho. Tady žiji už tři roky a říkám si, proč nedávat krev i v Čechách. Všude je jí třeba,“ vysvětlil.

Začít darovat krev mohou samozřejmě i další zájemci, kteří se včera nestačili na náměstí zastavit. Mohou přijít rovnou do odběrového centra nemocnice. Provoz centra je v pondělí a čtvrtek od 6 do 9 hodin. „K prvnímu odběru přijďte ale do osmi hodin právě kvůli předchozímu vstupnímu vyšetření. Odebíráme dárce všech krevních skupin,“ doplňuje primářka s tím, že další podobnosti k dárcovství jsou na webu www.rokycany.nemocnicepk.cz/krev.

Rokycanská nemocnice má v evidenci kolem 1300 pravidelných dárců. Toto číslo sice díky prvodárcům mírně narůstá. Mnozí dárci jsou ale stále více zaměstnaní a mají méně času nebo i z důvodu věku frekvenci svých návštěv snižují. Počet odběrů je tak vesměs konstantní kolem 2800 ročně.

Soutěžní kvíz o ceny / výherci

Za vyplnění soutěžního kvízu „Mám v sobě dar života“ dostaly děti drobné dárky a sladkosti. Ze správných odpovědí jsme navíc vylosovali dva výherce, kteří obdrží vzdělávací stolní hru Tělo člověka. Jsou to sourozenci Matyáš H. (9 let) a sourozenci Jaroslav a Adélka Ř. Gratulujeme. Výherce budeme kontaktovat.

Zkuste si kvíz i vy. Také o ceny

Máte-li zájem, zkuste svým dětem nebo žákům předložit náš kvíz o krvi (viz níže). Vyplněný ofoťte a pošlete na mail sekretariat@nemocnicepk.cz (předmět KVÍZ). Vybereme opět dva výherce.  Správné opovědi a výherce zveřejníme 30. září.

Děkujeme partnerům akce