Kuchařský nároďák poděkuje zdravotníkům za práci při pandemii. Uvaří krůtí prso v sušené šunce s caponatou

8. 9. 2021

KRÁTKÁ INFORMACE / PODĚKOVÁNÍ

Česká reprezentace kuchařů a cukrářů vyjádří svým tradičním způsobem obdiv zdravotníkům za jejich práci v době pandemie. V úterý 14. září doplní reprezentanti tým kuchařek Rokycanské nemocnice a společně připraví tříchodové menu pro personál nemocnice. Podávat se bude mrkvový krém se zázvorem a koriandrovým olejem, krůtí prso v sušené šunce se zeleninovou caponatou a gratinovanou polentou. A moučníkem bude trhanec s karamelizovanými hruškami a creme fraiche.

Pro národní tým to bude třetí zastavení v nemocnicích Plzeňského kraje. V květnu a červnu už vařil nároďák v Domažlické a Stodské nemocnici, kde slíbil, že speciálním menu poděkuje i v Rokycanech. Příští týden svůj slib splní.

Národní tým kuchařů a cukrářů ČR tvoří celkem 12 lidí, například šéfkuchaři známých hotelů a restaurací a profesionální cukrářky. Do Rokycan přijede minimálně čtveřice kuchařů, mimo jiné šéfkuchař hotelu Královka v Bedřichově Patrik Bečvář nebo Martin Staněk, kreativní šéfkuchař gastroholdingu Perfect Canteen Filipa Sailera.

„Během pandemie jsme se jako tým prakticky neviděli od loňského června. Mnozí z nás, i když jsme se všemožně snažili být aktivní a pracovat, tak jsme toho za ty dlouhé měsíce navařili podstatně méně než rok dva zpátky. To bylo jedním z důvodů, proč jsme si pro první setkání po pandemii vybrali nemocniční kuchyni v Domažlicích, kde byli kuchaři naopak v tempu. A hlavně jsme chtěli poděkovat zdravotníkům. Ti si během pandemie mákli. A když jsme byli v jedné nemocnici, tak jsme slíbili, že přijedeme i jinam. Snad se nám menu podaří, uděláme zdravotníkům v Rokycanech radost a nezkazíme dobrou reputaci tamní kuchyně“ říká manažer kuchařské nároďáku Tomáš Popp, který cítí ke kuchařům nejen v nemocnicích, ale třeba i ve školách nebo domovech pro seniory velký respekt.

„Nevaří pro své klienty, kteří si najdou jejich kuchyni na základě jejich stylu. Vaří pro lidi s různými chutěmi, různými preferencemi surovin, pro malé i velké jedlíky a jejich pokrmy musí splňovat určité kalorické normy a samozřejmě mají svůj rozpočet. Při tom všem se snaží, aby strava byla pestrá, zdravá, aby pracovali s kvalitními surovinami a každý den chuťově oslovili co nejvíce svých strávníků,“ připomíná Tomáš Popp nelehký úkol kolegů v nemocnicích. 

V Rokycanech budou s týmem šéfkuchařky Rokycanské nemocnice Renatou Křižánkovou vařit zhruba dvě stovky obědů. „Suroviny budou připravené už v pondělí. V kuchyni se potkáme brzy ráno, rozdělíme se na menší týmy a pustíme se do práce. První porce se vydávají pro pacienty do tabletů už brzy dopoledne,“ říká šéfka nemocniční kuchyně Renata Křižánková.

Národní tým kuchařů a cukrářů vystupuje pod hlavičkou Asociace kuchařů a cukrářů ČR (AKC ČR) a reprezentuje naší zemi a národní gastronomické tradice na soutěžích po celém světě. Každoročně absolvuje (pokud není pandemie) dvě až tři velké soutěže, kam jezdí celý tým, a dále řadu menších tematických specializovaných akcí, kam jezdí buď menší týmy, případně jen cukrářská sekce, nebo i jednotlivci, kteří se musí kvalifikovat. Vrcholem gastronomických soutěží je kuchařská Olympiáda, která se koná jednou za čtyři roky v německém Stuttgartu. Tým se průběžně obměňuje. Má ale i své nástupce v podobě juniorské reprezentace.

Více info o Národním týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR  www.narodnitymkucharu.cz.


Zpět

Zápatí - další informace

ESF EU - kopie MMR

Copyright ©2024 Klatovská nemocnice, a.s. | NPK
Created by Beneš & Michl.