Ani letos nezapomněli gymnazisté darovat krev. Transfuzní odd. ale děkuje všem dárcům, kteří vyslyšeli výzvu

25. 11. 2021

Ani letos nezapomněli studenti rokycanského gymnázia (fotogalerie níže), dalo by se říci již na tradiční akci, přijít darovat krev do Rokycanské nemocnice a stát se jejími novými pravidelnými dárci. Zatímco v uplynulých letech organizovali zápis dospívajících studentů do evidence transfuzního oddělení pedagogové, letos přišel spontánní nápad přímo od studentů, konkrétně od Terezy Krocové, a společně dorazili minulý čtvrtek. Předchozí výzvu nemocnice darovat krev, jejíž zásoby se ztenčovaly, vyslyšeli ale i další dárci. Nemocnice všem děkuje. „Nadále ale žádáme další, aby přišli. Zásoby se podařilo navýšit, ale krev dále potřebujeme,“ vyzývá primářka oddělení Miroslava Padrtová.

K darování krve vyzvala nemocnice začátkem listopadu. „Lidé zareagovali fantasticky. Následující odběrové dny přišlo pravidelně kolem 50 dárců. Mezi nimi i řada prvodárců. Vypadá to, že letos jich budeme mít opět rekordní počet. Moc všem děkujeme,“ vzkazuje primářka.

Studenti gymnázia přislíbili, že po novém roce opět dorazí a za rok na podzim doprovodí i nové zájemce z nižších ročníků.

Transfuzní oddělení odebírá v posledních týdnech krev všem dárcům bez ohledu na krevní skupiny. Odběrové dny jsou v pondělí a ve čtvrtek od 6 do 9 hodin. Poslední odběr v tomto roce je ovšem v Rokycanech ve čtvrtek 16. prosince. V roce 2022 je první odběr v pondělí 3. ledna.

„Prvodárcům provedeme vstupní vyšetření a hned mohou darovat. Je ovšem nutné, aby dárci byli zdraví, aby neměli příznaky jakékoli nemoci a necítili se oslabeni,“ doplňuje lékařka s tím, že na transfuzním oddělení platí základní protiepidemiologická opatření. Podrobné informace jsou na webu TO RN.

Veškeré info k dárcovství v RN