Akce transfuzního oddělení přilákala desítky lidí, kteří rádi pomohou zachránit život

11. 6. 2020

Ani vytrvalý déšť neodradil obyvatele Rokycanska, aby se ve středu zastavili na Masarykově náměstí v propagačním stanu hematologicko-transfuzního oddělení Rokycanské nemocnice. Konala se tam akce „Zachraň život anebo Proč být dárcem krve“. Zájem o darování krve projevily desítky lidí, z nichž mnozí si do konce června přímo zarezervovali termín prvního odběru na transfuzním pracovišti. Další lidé přišli kvůli preventivním vyšetřením, která byla součástí programu.

„Většina lidí přišla cíleně. Věděli o akci a zpravidla říkali, že už delší či kratší dobu zvažují, že by se stali dárci krve. Chyběl jim ale zřejmě impuls nebo čas udělat ten první krok a přijít přímo do odběrového centra. Nebo si nebyli jistí, zda jsou vhodnými dárci a zda splňují podmínky, což byly i nejčastější dotazy. Vyrazit za potenciálními dárci na náměstí byl tedy správný krok,“ říká primářka oddělení Miroslava Padrtová. Věří, že všichni, kteří se objednali ke vstupnímu vyšetření a odběru, skutečně přijdou. „A i kdyby z nich začala pravidelně darovat i pouze polovina, bude to fajn,“ dodává.

Kromě informací k dárcovství krve bylo možné si na náměstí nechat zjistit z kapky krve z prstu i svoji krevní skupinu nebo si nechat vyšetřit krevní tlak a hladinu cukru v krvi. Vyšetření využili hlavně starší lidé.

Naopak školáci vyplňovali soutěžní kvíz ze zdravovědy. Tři z nich, které zítra vylosuje ředitel nemocnice Jaroslav Šíma, obdrží stolní hru Tajemství těla. Jména výherců zveřejní nemocnice na facebooku a zde. „A budeme je i přímo kontaktovat, abychom jim ceny předali,“ říká Jaroslav Šíma. „Zároveň děkuji všem, kteří se akce zúčastnili. Jsme rádi, že i v dešti splnila svůj účel a doufáme, že až ji uspořádáme příště, že nám počasí bude více nakloněno.“

Rokycanská nemocnice má v evidenci kolem 1300 pravidelných dárců. Mnozí jsou ale stále více zaměstnaní a mají méně času nebo i z důvodu věku frekvenci svých návštěv snižují. Spotřeba krve je přitom stále vysoká. To jsou důvody, proč chce nemocnice základnu dárců doplnit a frekvenci jejich návštěv stabilizovat, aby nedocházelo například k sezónním výpadků. Nebo v případě, že je v nemocnici nějaký složitý případ či větší množství pacientů s vzácnější krevní skupinou, abychom měli dárce, které můžeme požádat o akutní odběr,“ doplňuje ředitel nemocnice.

Pokud kdokoli další zvažuje dárcovství krve a nemohl přijít na rokycanské náměstí, může přijít nebo kontaktovat přímo odběrové centrum nemocnice, kde se dozví všechny důležité informace:

Za podporu a milý průběh akce děkujeme

• všem, kdo se zastavili
  • Všeobecné zdravotní pojišťovně ČR
  • městu Rokycany