Zdravotní klauni navštěvují dětská oddělení v Domažlicích, Rokycanech a Klatovech

12. 3. 2018

Na mapě Plzeňského kraje jsou čtyři místa, kam pravidelně jezdí zdravotní klauni – herci, hudebníci, nadšenci, kteří v kostýmech lékařů a zároveň klaunů baví a zpříjemňují pobyt hospitalizovaným dětem v nemocnicích nebo i seniorům v domech s péčí. Mezi těmito místy jsou i tři nemocnice vlastněné Plzeňským krajem – Klatovská, Rokycanská a Domažlická. A právě nemocnici v Klatovech si v únoru vybrala obecně prospěšná společnost Zdravotní klaun, aby zde připravila fotografie pro marketingové účely. S díky nám pak organizace fotografie poskytla.

„Je tu příjemná klidná atmosféra a hezké, světlé, velké pokoje a samozřejmě příjemný personál, proto jsme si zvolili pro focení vaší nemocnici,“ uvedla Milena Malá, která organizuje harmonogram klaunských programů. K focení z kolegů přizvala „doktora Herberta Ucíka“ a „doktorku Julii Naprdovou“. Na fotkách posuďte sami, jak se dětem jejich návštěva líbila.

Zdravotní klauni navštěvují Klatovskou nemocnici už od roku 2010. Do Rokycan a Domažlic začali jezdit o pár let později. Nicméně i tam jsou již pravidelnými hosty. Nemocnice navštěvují každý měsíc. A budou tak činit i letos. Těšíme se na ně.

Zdravotní klaun, o.p.s. připravuje hned několik projektů. Tím nejznámějším jsou Zdravotní klauniády pro děti, dále Nos! Na operační sál, Cirkus Patiento, Humor pro dříve narozené, Turné plné smíchu, Hospic a jiné. Celkem se loni uskutečnilo v 62 nemocnicích, osmi zařízeních pro seniory a jednom hospici 3757 klauniád.

Zdravotní klauni jsou neziskové organizace s působností po celém světě. Přináší humor tam, kde ho zpravidla moc není, ale měl by být, protože pomáhá zlepšovat psychické stavy a tím i uzdravovat nebo lépe snášet své zdravotní problémy.

Klauni se ve své činnosti pravidelně vzdělávají a sami předávají své znalosti a zkušenosti i běžným zdravotníkům. Pořádají i mezinárodní semináře a přednášky. Jejich činnost je závislá na finanční podpoře sponzorů a dárců.

Více o Zdravotních klaunech a případné možnosti podpory na www.zdravotniklaun.cz.

Copyright ©2019 Nemocnice Plzeňského kraje, a.s.