Rokycanská nemocnice se opět připojí ke světovému dni hygieny rukou

10. 5. 2022

PREVENCE

Ve čtvrtek 19. května se po dvouleté odmlce z důvodu covidové pandemie opět připojí Rokycanská nemocnice k preventivní akci Světový den hygieny rukou. Vyškolení zdravotníci předvedou svým kolegům a také veřejnosti, jaký je správný postup při mytí a dezinfekci rukou, a sdělí, při jakých příležitostech je ve zdravotnickém prostředí i mimo něj nutné hygienu provádět. Získají rovněž informace, jak předcházet běžným infekčním nemocem, které se běžně přenáší na rukou. Může to být například hepatitida typu A (žloutenka) či salmonelóza. Význam správného mytí a hygieny rukou vzrostl s pandemií onemocnění covid, s níž se svět potýká už více než dva roky.

Světový den hygieny rukou se připomíná každoročně začátkem května a provází jej kampaň Světové zdravotnické organizace (WHO), která upozorňuje na význam mytí rukou jako rozhodujícího preventivního opatření proti přenosu mnoha infekčních onemocnění. Rokycanská nemocnice se ke kampani připojuje pravidelně, byť v uplynulých dvou letech bez účasti veřejnosti.

• Světový den hygieny rukou v Rokycanské nemocnici
  • 19. května | 7:30 až 12:00 hod ve vestibulu nemocnice
  • „Chraňme životy čistýma rukama (Clean Your Hands)“

Budeme mít k dispozici UV lampu pro kontrolu správného postupu, dotazník týkající se používání dezinfekce v ordinaci a drobné dárečky pro ty, kteří se zastaví a dezinfekci si správně vyzkouší," uvedla manažerka kvality Rokycanské nemocnice Monika Součková s tím, že změnu v přístupu k ochraně svého zdraví může ovlivnit každý člověk sám, jen musí být dostatečně informován a edukován. Proto je letošní Světový den hygieny rukou zaměřen na aktivní spolupráci pacientů a jejich blízkých.

Podle WHO se až 80 % infekcí šíří špinavýma rukama. Může se jednat o žloutenku, o různá průjmová a respirační onemocnění, včetně onemocnění covid, jejichž původci se nacházejí na běžně používaných předmětech. Mezi ně patří například madla nákupních košíků, držadla v hromadných dopravních prostředcích, kliky u dveří, mince, bankovky a platební karty, tlačítka zvonků a výtahů, mobilní telefony, počítačové klávesnice a myši, vodovodní baterie a další.

Původci nemocí jsou všude kolem nás, a tak mýdlo a voda doslova chrání naše zdraví. Akce, které se konají v rámci této kampaně, připomínají jak důležité je mít osvojenou správnou techniku mytí rukou. Ta se týká zdravotníků i veřejnosti.

Kdy si mýt ruce?

• vždy po příchodu domů
  • po použití toalety
  • před, při a po přípravě jídla
  • před jídlem
  • po po užití hromadné dopravy
  • po kontaktu s předměty užívanými více osobami (peníze, nákupní košíky, vozíky, apod.)
  • po smrkání, kýchání, kašli
  • před a po ošetření poranění
  • před a po kontaktu s nemocnou osobou
  • po návštěvě nemocnice či lékařské ordinace